четвъртък, 16 май 2013 г.

Парабени

В последно време много се говори за парабените и както в повечето случаи хората са разделени на два лагера едните казват че са вредни и образуват ракови заболявания а дугите казват че не са вредни в минимални количества. И тъй като не съм медицинско лице но занимаващ се козметика и използващ такава, реших да се поразровя в Интернет и да отида на обучение на вещо лице в тази област доцент доктор от медицинския университет в Пловдив.
Парабените са консерванти с различните им наиминования включително и Е-тата които присъстват не само в козметиката били то натурална или не, но и в хранителната промишленост. Независимо дали ползвате шампоани, пасти за зъби, овлажнители, кремове, маски за лице, спрейове за тен, плажно масло и др. всички те съдържат парабени.
Сигурно вече се питате защо така масово се използват ами поради простата причина че синтетичните парабени първо защото са ефикасни консерванти, с антибактериално действие, благодарение на които в продуктите не се развиват гъбички и се удължава срока им на годност и второ, защото са евтини. Освен това нямат цвят, мирис и вкус и се смесват лесно с всякакви други субстанции.
Името им всъщност е съкращение от пара-хидрокси бензоена киселина и в групата им влизат:
  • метилпарабен (methylparaben E218),
  • етилпарабен (ethylparaben E214),
  • пропилпарабен (propylparaben E216)
  • бутилпарабен (butylparaben)
По-редки, но пък и най-опасни, са съединенията исобутилпарабен (isobutylparaben), исопропилпарабен (isopropylparaben), бензилпарабен (benzylparaben) и натриевите им соли.
 Парабените освен синтетични има и такива които са естествени консерванти се намират в природата. Най-често, като заместител на парабените се употребяват риган, розмарин, семена от грейпфрут, мащерка, екстракт от лавандулово масло и др. Компаниите занимаващи се с производство на натурална козметика се сблъскват с проблема как да запазят тези продукти по-дълго време годни за употреба. Някои от тях споделят че кремовете и лосионите без парабени са изключително трудни за създаване и подлежат на редица тествания за микробиологична безопасност преди да бъдат пуснати на пазара.
Големите специалисти казват че в козметиката та и в храната се съдържа съвсем малко количество консерванти които по никакъв начин не ни навреждат понеже тялото ни има свойството и достатъчно време бързо да ги изхвърли. Има група хора които казват че парабените водят до рак но никои до сега дори и световната здравна асоциация с дългите си и задълбочени анализи не могат да потвърдят че те са едни от приченителите на ракови заболявания.
Био козметиката, както и част конвенционалната козметика, не е от най-евтините поради начина, по който се произвеждат всички продукти, използвани за направата й. Абсолютно чисти от химикали и сертифицирани. Затова потребителите едва ли ще са доволни, ако тя не е годна за употреба, колкото козметиката, която са ползвали преди това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар