вторник, 14 май 2013 г.

Пробиотиците

Знаете ли, че от всички органи чревния тракт е вашият най-голям и най-важен имунен орган? Повърхността на червата е по-голяма от площта на два тенис корда и е 200 пъти повече от площта на кожата ви, а броят на бактериите, живеещи в червата е със 100 000 пъти по-голям от броя на хората живеещи на земята.
 Чревния тракт е много важен за имуната система и здравето. Но как всъщност функционира той? Червата са населени от стотици хиляди бактерии. Те могат да бъдат разделени приблизително на 400 различни щама. Бактериите, които влияят благотворно върху здравето са пробиотиците. Останалите са болестотворни. 
В здравния храносмилателен тракт тези бактерии се намират в естествено равновесие. Добрите пробиотични бактерии изпълняват две важни задачи: 
  1. Те контролират производството на имунни клетки в организма. За тази цел се разполагат върху чревната стена и веднага започват да комуникират с нея. Чревната стена наподобява малка фабрика за клетки. Ако пробиотични бактерии се свържат с нея, чревните клетки започват производство на имунни клетки т. нар. Т-клетки. С помощта на кръвообращението тези имунни клетки се транспортират през цялото тяло, борят се срещу инфекции, по-специално в мукозните мембрани и в респираторния тракт, и потискат алергии като сенна хрема или астма. 
  2. Освен това, добрите пробиотични бактерии се борят срещу болестотворните бактерии. Излишъкът от тези вредни бактерии може да предизвика тежко чревно заболяване. 
Решаващия фактор за вашето здраве е осигуряването на естественото равновесие на чревните бактерии. При не доброто хранене много хора се излагат на такъв риск поради модерния им начин на живот като стрес, пушене и употреба на алкохол. Освен това антибиотиците и общата тенденция за развиване на алергии могат да засилят този дисбаланс. В резултат имунната система се развива неправилно, което увеличава риска от инфекции, особено на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.
Пробиотиците карат червата да произвеждат имунни клетки. Те се разпространяват в тялото чрез кръвта и формират имунологичния оркестър, защитават червата и белите дробове, и осигуряват перфектното им функциониране. Пробиотиците гарантират защита и срещу вирусите а и подобряват работоспособноста ни. Ето защо е важно за нашето здраве да сме в хармония с чревната ни флора.
Но какво да направим за да си набавим такива пробиотици? ще изброя някои храни които съдържат такива пробиотици, и забележете месото не е сред тях. Освен това трябва да си набавяме различни благотворни порбиотици, а не само от един вит затова е и нужно разнообразното хранене.

10-те топ храни които съдържат пробиотик
1. Кисело мляко  Една от най-добрите пробиотични храни е киселото мляко, което съдържа достатъчен брой живи пробиотици. Търсете марки, които съдържат пробиотик от видовете лактобацилус или ацидофилус. Винаги проверявайте информацията на етикета, за да се информирате за брой живи бактерии.  

2. Кефир Подобен на киселото мляко, този продукт е уникална комбинация от козе мляко и ферментирали кефирни зърна. Освен че е с високо съдържание на лактобацили и бифидус бактерии, кефирът също така е богат на антиоксиданти.
3. Кисело зеле Ферментиралото кисело зеле и други видове туршии са изключително богати на пробиотици, а също така помагат за намаляване на алергични симптоми. Кисело зеле е богат на витамини от група В, А, Е и С. 4. Черен шоколад Пробиотик може да се добави към висококачествен черен шоколад, като концентрацията на полезни бактерии може да достигне доста високи стойности. Да не забравяме също така, че черният шоколад има и други ползи за здравето.
5. Микроводорасли Пробиотици се съдържат в супер-храни от океана като: спирулина, хорела и синьо-зелени водорасли. Тези пробиотични храни увеличават количеството на лактобацили и бифидобактерии в храносмилателния тракт.
6. Супа „Мисо“  Мисо е важна част от японската традиционна медицина, и обикновено се използва в макробиотична кухня като регулатор на храносмилането.  Мисо се приготвя от ферментирала ръж, боб, ориз или ечемик. Добавяйки една супена лъжица мисо към малко гореща вода получавате бързо отлична  супа, богата на пробиотици,  пълна с лактобацили и бифидо бактерии.
Освен че съдържа пробиотик, мисо е с изключителна нутриционна плътност и се смята, че помага за неутрализиране на ефектите от замърсители на околната среда,  които постъпват в организма, алкализира тялото и спира въздействието на канцерогените.

7. Кисели краставички Вярвате или не, най-обикновената  туршия от кисели краставички е отличен източник на пробиотик. Още една причина да си приготвите такава в домашни условия.    
8. Темпе Чудесен заместител на месото или тофуто, темпе представлява ферментирали, богати на пробиотици гранули, приготвени от соеви зърна. Гранулите темпе са богат източник на витамин В12 и могат да бъдат сотирани, печени или разтрошени като добавка към салати. Ако са приготвени правилно, темпе са с много ниско съдържание на сол, което ги прави идеален избор за хора, които се стремят да ограничат солта в своето хранене.
9. Кимчи Азиатската форма на кисели кисело зеле кимчи е изключително пикантно ферментирало зеле, което обикновено се сервира като гарнитура с повечето ястия в Корея. Освен че съдържа пробиотик, Кимчи е сериозен източник на бета-каротин, калций, желязо и витамини А, С, В1 и В2. Кимчи е една от най-добрите пробиотични храни, които можете да добавите към вашата диета, ако приемем, че нямате против пикантни гарнитури.

10. Чай „Комбуча“ Това е вид ферментирал чай с високо съдържание на полезни пробиотични бактерии. Тази пробиотична напитка, се използва от векове и се смята, че енергизира организма, подобрява  здравето и може би дори да помага да отслабнете. Въпреки това чаят комбуча не е подходящ за всякакви случай, и най-вече ако имате проблем с гъбични инфекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар